Hva gjør jeg om jeg får betalingsproblemer med lånet

Først får du innvilget et forbrukslån, deretter bruker du alle pengene til det du hadde lyst til og så kommer hverdagen og lånet må betales tilbake. Det burde jo egentlig ikke være en overraskelse, da du faktisk har skrevet under på en avtale som sier hvor mye du skal betale tilbake, når nedbetalingen begynner samt hvor lang tid det kommer til å ta før du ikke skylder mer penger. Likevel er det slik at den økonomiske situasjon kan forandre seg, inntektene blir plutselig mindre enn planlagt eller du får noen ekstra utgifter som du ikke hadde regnet inn i budsjettet. Det er heller ikke egentlig så moro å betale tilbake et lån som allerede er brukt opp, dermed er det ofte denne delen av utgiftene som blir nedprioritert eller satt på vent. Dette kan få store konsekvenser for tilbakebetalingen av lånet ditt og det er derfor viktig å ta tak i problemene når de oppstår.

Ta tak i problemene tidlig

Allerede før du godkjenner lånet bør du være helt sikker på at du kan betale det tilbake. Sett opp et budsjett slik at du kjenner økonomien din og konsekvensene ved å ta opp et lån. Lånet koster jo penger og du må være klar på at du må betale et fast månedlig beløp for lånet i flere år fremover. Legg derfor inn en liten buffer, som gjør at du har tatt høyde for eventuelle nye utgifter du ikke hadde tenkt på eller en nedgang i inntektene. Da har du forberedt deg så godt du kan og vet at du har råd til å betale tilbake pengene du har lånt.

Når det først har gått galt

Selv om du er godt forberedt så kan økonomien endre seg. Det har skjedd før og det vil helt sikkert skje igjen. Som oftest er det utgiftene som øker, men det kan også hende at en får mindre inntekter i en periode og da er det viktig å gjøre noe med problemet før det er for sent. Det første du bør gjøre er å kontakte banken eller finansieringsselskapet, altså dem du har lånt pengene av, og sjekke med dem hvilke muligheter du har. Flere tilbyr en periode med avdragsfrihet, og dette er kanskje akkurat det som skal til for å få deg over kneika. Om dette ikke er tilstrekkelig, så kan du spørre om å få utsette betalingen i en periode. I langt de fleste tilfeller vil banken gå med til dette fordi de er interessert i å få pengene sine tilbake på vanlig vis, fremfor å måtte gå gjennom en inkassosak.

Prioriter nedbetaling av lån

Om det viser seg at endringene i din økonomiske situasjon er av en langvarig karakter, så bør du prioritere lånet ditt. Det blir fort dyrt om lånet går til inkasso og det er derfor viktig å unngå dette. De fleste banker og finansieringsselskaper er interessert i å finne løsninger som dere begge kan leve med. Se på nedbetalingstiden av lånet. Har du et lån på kr 100 000 og en nedbetalingstid på åtte år, så kan det hende at banken faktisk tillater nedbetaling av lånet på inntil 15 år. Dette vil gi deg lavere avdrag og kan hjelpe til med å få økonomien på plass igjen. Et annet alternativ er å spørre om å få en lavere rente. Om du har betalt ned på lånet ditt i flere år allerede, så vet banken at du er en stabil betaler og kanskje de vil belønne deg med litt lavere rente. I en vanskelig økonomisk situasjon, så kan selv en rente som er 2% lavere enn den du allerede har, utgjøre en forskjell om du har et lån på et par hundre tusen kroner. En siste mulighet er å refinansiere lånet. Kanskje du valgte et dyrt lån den gangen du tok det opp fordi det hastet med å få penger eller fordi lånte penger på det første stedet som sa ja, uten egentlig å sjekke rundt etter det beste tilbudet. Da kan du prøve å søke om lån andre steder på nytt og se hvilke tilbud du får.